Telefonáljon!   061 321 05 77 0620 259 6363  | 0620 9711 655         Jelentkezzen be ON-LINE!  

Follow Us

Kivehető és fix fogszabályozó készülékek

A fogszabályozó készülékek legegyszerűbb osztályozásai módja az, ha azokat kivehető és rögzített (fix) csoportba osztjuk.

Azt, hogy egy adott esetben kivehető vagy rögzített fogszabályozó készüléket alkalmazunk, a fogszabályozó szakorvos elsősorban az orthodonciai diagnózis és az életkor alapján dönti el.

A kivehető fogszabályozó készülékek

A kivehető készülékeknek széles skálája ismert és főként a II. világháború után terjedtek el.
A kivehető készülék - amint azt a neve is mutatja, a kezelés ideje alatt bármikor eltávolítható a szájból. Ez adja egyik előnyüket, ugyanis mivel a páciensek nem viselik állandóan, esztétikailag nem annyira zavaróak, mint a rögzített készülékek. Ezeket a készülékeket általában éjszaka, és a nap bizonyos időszakában (többnyire délután) szükséges viselni, ideális esetben a nap 24 órájából legalább 12-14 óra hosszat. Ugyanakkor, mivel nincsenek folyamatosan a szájban, a kezelési idő is hosszabb.

A kivehető fogszabályozó készülékek alkalmazhatóak mind a felső, mind pedig az alsó fogsorban. Léteznek olyan készülékek is, melyek egyszerre rögzülnek mindkét fogsoron, bár ezt a típust néha nehezen szokják meg a páciensek.
A kivehető készülékeknek sokféle alkalmazási lehetőségük van, azonban nem alkalmazhatók mindenfajta fogazati rendellenesség kezelésére.

A kivehető készülékeket lányoknak kb. 10-14, fiúknak kb. 12-15 éves korig szoktak javasolni, később többnyire a rögzített készülék jöhet szóba.
Kivehető készülékek az ún. tágítócsavaros készülék és a funkciós készülék is.

A rögzített fogszabályozók

A rögzített készülékek a legrégebben alkalmazott fogszabályozó szerkezetek. Valamennyi típusra jellemző, hogy a tartó elemeket a fogakon ragasztással rögzítjük, így a páciens nem tudja a készüléket a szájából kivenni, tehát a kezelés ideje alatt éjjel-nappal viseli. Emiatt azonban a kezelés is rövidebb időt vesz igénybe. A rögzített készülékek továbbá lehetővé tesznek olyan fogelmozdításokat is, melyeket a kivehető készülékekkel nem lehet véghezvinni.

Esetleges hátrányuk azonban, hogy nagyobb a fogszuvasodás veszélye, mivel a fogra ragasztott készülékek, és így a fogak is nehezebben tarthatók tisztán. Ugyanakkor fokozott szájhigiéné esetén ez a probléma kiküszöbölhető. 

Mi a különbség a "fehér és fém színű" fix készülékek között?

A rögzített készülékeknek 3 fő részük van. A zárakat (bracketek) és gyűrűket a fogakra ragasztjuk. Az íveket a zárak és gyűrűk nyílásába helyezzük, és az ívek által közvetített erő segítségével tudjuk a fogakat a megfelelő irányba mozgatni. (A rögzített készülék részeiről bővebben: KLIKK IDE!)

Az íveket a zárakhoz gumigyűrű vagy drótligatura segítségével tudjuk rögzíteni. A zárakat különböző anyagokból gyártják, többnyire fémből, műanyagból és porcelánból.

A legelterjedtebbek a fémzárak, ezek többnyire rozsdamentes acélból készülnek. Előnyük, hogy jól tapadnak a fogfelszínhez, olcsók és jól tisztíthatók.
A műanyag zárak áttetsző műanyagból készülnek, tehát esztétikusabbak, azonban könnyen leesnek, eltörnek és egy idő után elszíneződnek. Éppen ezért ezeket nem alkalmazzuk.
A porcelán zárak fehér színűek, és jó munkabírók, valamint jól ragaszthatók, azonban drágábbak, mint az előbbiek. 

Mennyi ideig szükséges viselni a fogszabályozó készüléket?

Mivel a fogszabályozó kezelés alatt a fogakat rögzítő állcsontoknak teljesen át kell épülniük, ezért a kezelések általában hosszú ideig, sokszor több évig tartanak.
A kezelés időtartamát ugyanakkor több tényező is befolyásolja:

1. Ha a rendellenességet időben, még gyermekkorban felismerik, és elkezdik kezelni, rövidebb idő szükséges.
2. Az alkati tényezők is szerepet játszanak: a beteg, rosszul fejlett gyermekek általában rosszabbul reagálnak a kezelésre, mint az egészségesek.
3. Fontos a készülék típusa is: kivehető fogszabályozó készülékkel a kezelés általában több időt igényel (kb. 2-5 év), míg rögzített készülék esetén ez az idő kevesebb (12-24 hónap).
4. A páciens közreműködése is fontos tényező, hiszen ha a fogszabályozó szakorvossal együttműködik (rendesen hordja a kivehető készüléket és eljár a rendszeres ellenőrzésekre), egyszerűbb lesz a kezelés, és rövidebb a kezelési idő.

Elérhetőségek

logo sanoralbudapestSanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Budapest, VII. kerület Erzsébet körút 58. (II. emelet)
(061) 3210577  0620 259 6363
 

logo sanoralerd
Sanoral  fogászat és szájsebészet Érd
 
2030 Érd Angyalka utca 1/a.
+3620 971 1655
 
 

Sanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika - esztétikai fogászat, szájsebészet, fogszabályozás, gyermekfogászat, implantológia, parodontológia - Sanoral Budapest

Sanoral Fogászat és Szájsebészet - esztétikai fogászat, szájsebészet, fogszabályozás, gyermekfogászat, implantológia, parodontológia - Sanoral Érd

Online bejelentkezés

Megközelítés