Telefonáljon!   061 321 05 77 0620 259 6363  | 0620 9711 655         Jelentkezzen be ON-LINE!  

Follow Us

Rögzített fogszabályozó készülék részei

A fix fogszabályozó készülékeket a fogakon egy speciális ragasztási technológiával rögzítjük, így azt a páciens a szájából eltávolítani nem tudja.

Ezek a készülékek lehetővé tesznek olyan fogmozgatásokat is, amelyeket kivehető készülékekkel nem lehet elvégezni. A fix készülékek pontosan szabályozható erőkkel dolgoznak, és ezt folyamatosan teszik (nem úgy, mint a kivehető készülékek, amelyek nyilvánvalóan csak akkor hatásosak, ha páciens a szájában viseli is őket).
Ebből fakadóan a kezelés rövidebb időt vesz igénybe.
reszei111Fontos tudni azonban, hogy a rögzített fogszabályozó készülékek nehezebbé teszik a szájhigiéné fenntartását, ugyanakkor a fogszuvasodás megelőzése szempontjából ez rendkívül fontos. Ezért fokozottan kell gondoskodni a fogápolásról a fogszabályozó kezelés ideje alatt.

A rögzített fogszabályozó készülékeket túlnyomóan a maradó fogazattal rendelkező páciensek, azaz 12 éves kor után alkalmazzuk.

A fix készülék részei

1. Gyűrűk (band-ek), amelyeket általában a nagyőrlőfogakra rögzítünk. A fogszuvasodás megelőzése érdekében a rögzítést fluorid-tartalmú ragasztóval végezzük. Érdemes 

band1

megemlíteni, hogy a gyűrűk felragasztása előtt a fogakat szeparálni kell, hiszen különben nem lenne lehetőség a gyűrűk felhelyezésére, mert a szomszédos fogak miatt az "nem férne fel". Fontos azonban, hogy ez a szeparálás nem jár a fog megsértésével vagy a fog anyagának elvételével, hiszen erre a célra elasztikus szeparáló gyűrűk és speciális gumi eszközök szolgálnak, amelyek hatására a fogak néhány nap alatt eltávolodnak egymástól annyira, hogy a rögzített fogszabályozó készülék részét képező gyűrű felhelyezhető lesz.

3. Ligatúrák - többnyire elasztikus ligatúrák, amelyek az ívnek a zárba történő rögzítésére szolgálnak.

4. Ívek - különböző anyagú, erősségű és átmetszetű ívek, amelyek a zárakat kötik össze.

bracket12. Zárak (bracket-ek), amelyek a fogszabályozó ív rögzítését és a fogszabályozó készülék erejének fogakra közvetítését végzik. 
A bracket-ek külső (tehát nem a fog felőli) felszínén egy kis árok szolgál az ív befogadására. Fémből és porcelánból is készülnek. A porcelánzárak esztétikusak, de valamivel drágábbak, mint a fémzárak.

 

A fogszabályozás - mivel foglalkozik ez a tudomány?
Élet fogszabályzóval - menő vagy ciki, no és amire nem árt vigyázni
Fogívszűkület kezelése tágítócsavaros készülékkel vegyesfogazati időszakban
Fogszabályozási diagnosztika
Fogszabályozást igénylő esetek kialakulásának okai
Funkciós készülékek
Kivehető és fix fogszabályozó készülékek
Láthatatlan fogszabályozó - Clear Aligner
Mikor kell elkezdeni a fogszabályozó kezelést?
Rögzített fogszabályozó készülék részei

 

Elérhetőségek

logo sanoralbudapestSanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Budapest, VII. kerület Erzsébet körút 58. (II. emelet)
(061) 3210577  0620 259 6363
 

logo sanoralerd
Sanoral  fogászat és szájsebészet Érd
 
2030 Érd Angyalka utca 1/a.
+3620 971 1655
 
 

Sanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika - esztétikai fogászat, szájsebészet, fogszabályozás, gyermekfogászat, implantológia, parodontológia - Sanoral Budapest

Sanoral Fogászat és Szájsebészet - esztétikai fogászat, szájsebészet, fogszabályozás, gyermekfogászat, implantológia, parodontológia - Sanoral Érd

Online bejelentkezés

Megközelítés