Telefonáljon!   061 321 05 77 0620 259 6363  | 0620 9711 655         Jelentkezzen be ON-LINE!  

Follow Us

Fogszabályozási diagnosztika

Többféle fogszabályozási diagnosztikai osztályozási rendszer használatos, de ezek közül talán legelterjedtebb a klasszikus Angle-féle osztályozási rendszer.
Ez a rendszer az állcsontok egymáshoz viszonyított viszonyait tekinti elsőrendűnek, az alsó és felső 6-os (az első nagyőrlőfogak) érintkezési (találkozási) viszonyaiból kiindulva.

Annak kifejtése, hogy melyik típusú eltérés melyik Angle-osztályba tartozik bizony nem egyszerű, és rengeteg előzetes ismeretet kíván, ezért ezeket nem ismertetjük.

angleosztalyozas

A fogszabályozó szakorvos a fogszabályozó kezelés megkezdése előtt a páciens vizsgálata, a páciens fogazatáról vett lenyomat alapján készülő minta és egyéb kiértékelési módszerek segítségével az Angle-osztályozás alapján dönt a megfelelő fogszabályozási kezelési tervről. 

Az ilyen módon létrejött információhalmazt orthodonciai (azaz fogszabályozási) diagnózisnak nevezzük. Az orthodonciai diagnózis tehát a fogazat, a fogmedernyúlványok, az állcsontok és az arc szabályostól eltérő sajátosságainak felismerése és rendszerezése.

A megfelelő és mindenre kiterjedő orthodonciai diagnózis nélkülözhetetlen a sikeres fogszabályozási kezelés kivitelezéséhez.

Az orthodonciai diagnosztika nélkülözhetetlen eszköze az ún. teleröntgen-kiértékelés is. Ennek segítségével nem csak a rendellenességek mértéke állapítható meg, hanem a fogszabályozó kezelés során elért eredmények is kimutathatóak.

cephalometr2A teleröntgen-képekre berajzolhatóak azok a mérőpontok és síkok, amelyekhez mérten - minthogy ezek egymáshoz viszonyított "normál" viszonya ismert - meghatározható az eltérés mértéke. Bonyolultsága miatt ezt sem ismertetjük részletesen.
Manapság már rendelkezésre állnak olyan szoftverek is, amelyekkel nem hagyományosan berajzolva, hanem digitalizálva végezhető el a kiértékelés bonyolult művelete.

A fogszabályozás - mivel foglalkozik ez a tudomány?
Élet fogszabályzóval - menő vagy ciki, no és amire nem árt vigyázni
Fogívszűkület kezelése tágítócsavaros készülékkel vegyesfogazati időszakban
Fogszabályozási diagnosztika
Fogszabályozást igénylő esetek kialakulásának okai
Funkciós készülékek
Kivehető és fix fogszabályozó készülékek
Láthatatlan fogszabályozó - Clear Aligner
Mikor kell elkezdeni a fogszabályozó kezelést?
Rögzített fogszabályozó készülék részei

Elérhetőségek

logo sanoralbudapestSanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Budapest, VII. kerület Erzsébet körút 58. (II. emelet)
(061) 3210577  0620 259 6363
 

logo sanoralerd
Sanoral  fogászat és szájsebészet Érd
 
2030 Érd Angyalka utca 1/a.
+3620 971 1655
 
 

Sanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika - esztétikai fogászat, szájsebészet, fogszabályozás, gyermekfogászat, implantológia, parodontológia - Sanoral Budapest

Sanoral Fogászat és Szájsebészet - esztétikai fogászat, szájsebészet, fogszabályozás, gyermekfogászat, implantológia, parodontológia - Sanoral Érd

Online bejelentkezés

Megközelítés