Telefonáljon!   061 321 05 77 0620 259 6363  | 0620 9711 655         Jelentkezzen be ON-LINE!  

Follow Us

Allergia a fogászatban

Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük. A kifejezés az allosz és az ergosz görög szavakból származik, és megváltozott működést jelent. Az allergia kezelésében nagy szerepet játszik a megelőzés, ami ebben az esetben az allergének elkerülését jelenti.

A fogászati allergiákat két csoportba soroljuk:

 • a kezelés során azonnal, vagy nagyon rövid időn belül fellépő reakciók,
 • a késői (több hét, hónap, év múlva megjelenő) allergiák.

A kezelés során azonnal, vagy nagyon rövid időn belül fellépő reakciók

Az ilyen allergiás reakciókat a fogászati, szájsebészeti kezelés vagy beavatkozás során felhasznált gyógyszerek és vegyszerek okozhatják: helyi érzéstelenítők, fertőtlenítők, helyi kezeléshez használatos szerek. Elkerülése érdekében fontos, hogy a kezelés megkezdése előtt közölje kezelőorvosával, ha korábban Önnél ilyen allergiás reakció már előfordult.

A késői allergiás reakciók

A késői allergiás reakciók okozói általában a fémek.
A fogászatban használatos anyagok közül az amalgámtömések, a fix vagy kivehető fémvázú, fém alkotórésszel rendelkező fogpótlások tartalmazzák / tartalmazhatják az allergéneket.
A fémötvözetek alkotóelemei allergiás reakciót válthatnak ki, mert a szájban oldódva az ötvözetből kiváló fémionok a véráramon keresztül az emberi szervezetbe jutnak. Nagyobb valószínűséggel következik be ez azoknál a pácienseknél, akiknek a szájában többféle fém egyszerre fordul elő. Ennek egyik leggyakoribb példája, ha az amalgám és valamilyen nemesfém - többnyire arany - egymás mellett található. A fémek közötti potenciálkülönbség következtében ionok szabadulnak fel, melyet az allergia kellemetlen tünetei kísérhetnek (ld. alább).
A fogpótlást viselő pácienseknél leggyakoribb a nikkel-allergia. Ennek oka az, hogy a nikkel fordul elő leggyakrabban az ékszerekben, fémgombokban, karórákban,
piercingekben, ezüst- és fehérarany ötvözőelemeként, fémpénzekben, zipzárakban, haj- és övcsatokban, biztosítótűkben, szemüvegkeretekben, kulcsokban, evőeszközökben, szerszámokban...
Az étkezéssel is átlagosan napi több mint 100 mikrogramm nikkelt veszünk magunkhoz.

A nikkelen kívül a króm, kobalt, palládium, ezüst, higany és a réz okolható az allergiás tünetekért.

A késői allergiás reakciók főbb tünetei

 • szájszárazság (ritkábban pedig fokozott nyáltermelés)
 • a nyelven "bizsergés" szerű érzés
 • szájnyálkahártya-fekélyek
 • égésszerű érzet a szájban
 • ínygyulladás, ínyvérzés
 • a szájkörnyéki bőr gyulladása
 • ekcéma
 • savanyú vagy fémes ízérzés
 • bőrkiütések
 • hajhullás
 • állandó fáradtságérzés, állandó hőemelkedés
 • ízületi gyulladás
 • viszketés

Fontos tudni, hogy nem biztos, hogy ezeket a tüneteket az allergia váltja ki, ezt azonban nem lehet kizárni.
Azt, hogy valaki allergiás-e valamilyen fémre, nem a fogorvos, hanem a bőrgyógyász diagnosztizálja.
A fogorvos, az általa esetleg tapasztalt tünetek alapján allergológiai vizsgálatot kér a bőrgyógyásztól.

A cirkónium-oxid-kerámia (cirkonkerámia) koronák és hidak - esztétikai előnyük mellett - legfontosabb tulajdonsága, hogy nem válthatnak ki allergiás reakciót, mert nem tartalmaznak fém összetevőt. Ezért nevezzük őket fémmentes fogpótlásoknak.

Manapság a fogászatban egyre kevésbé használunk fémeket, és előszeretettel alkalmazzuk a hagyományos fémvázzal rendelkező porcelán leplezésű fogpótlások (hidak és koronák) helyett a cirkónium-oxid-kerámia (cirkonkerámia) koronákat és hidakat.
Esztétikai előnyük mellett legfontosabb tulajdonságuk, hogy nem válthatnak ki allergiás reakciót, mert nem tartalmaznak fém összetevőt.
Ezért nevezzük őket fémmentes fogpótlásoknak.

Elérhetőségek

logo sanoralbudapestSanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Budapest, VII. kerület Erzsébet körút 58. (II. emelet)
(061) 3210577  0620 259 6363
 

logo sanoralerd
Sanoral  fogászat és szájsebészet Érd
 
2030 Érd Angyalka utca 1/a.
+3620 971 1655
 
 

Sanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika - esztétikai fogászat, szájsebészet, fogszabályozás, gyermekfogászat, implantológia, parodontológia - Sanoral Budapest

Sanoral Fogászat és Szájsebészet - esztétikai fogászat, szájsebészet, fogszabályozás, gyermekfogászat, implantológia, parodontológia - Sanoral Érd

Online bejelentkezés

Megközelítés