Telefonáljon!   061 321 05 77 0620 259 6363  | 0620 9711 655         Jelentkezzen be ON-LINE!  

Follow Us

Fogszabályozást igénylő esetek kialakulásának okai

A fogszabályozást igénylő esetek kialakulásának okai öröklöttek, vagy szerzettek lehetnek.

Öröklött eltérések

1. A fogívek alakja és mérete öröklődik, a gyermek hasonlít szüleire. Nyilvánvaló, hogy a szűkebb fogívbe a nagyobb méretű fogak egyszerűen "nem férnek el".

2. Csírahiány és számfeletti fogak: csírahiánynak azt nevezzük, ha egy fogcsíra nem alakul ki az ember fejlődése során; következésképp az a foga hiányozni fog. Hiányozhat például a bölcsességfog csírája, így az egyénnek nem lesz bölcsességfoga, de ez nyilván önmagában nem okoz fogszabályozást igénylő szituációt. Előfordul, hogy a szemfogak csírája hiányzik, ebben az esetben szinte biztosan fogszabályozó kezelés szükséges. A számfeletti fogak is létrehozhatnak fogszabályozási kezelést igénylő helyzetet. Ilyen szempontból tulajdonképpen számfeletti fog a bölcsességfog is, minthogy az állkapocsban általában nincs számára elegendő hely, így növekedése során "előretolhatja" az egész fogazatot. Érdekes szám feletti for az ún. mesiodens is.

3. A rendellenes szituációban álló fogcsírából kifejlődő fog is rendellenes helyzetben áll, így ekkor is fogszabályozó kezelés javallott.

4. Az egyes fogak helyzeti rendellenességei is öröklöttek. Ilyen például, ha valakinek a két felső metszőfoga között rés van.

5. Szintén öröklött az úgynevezett mélyharapás, a progenia és a prognathia. Mélyharapásnak nevezzük, ha a felső fogak több, mint 3 mm-rel az alsó fogak metszőéle alá érnek. A progenia azt jelenti, hogy az állkapocs túlzottan megnőtt (köznyelvben "bulldogharapásnak nevezzük). Prognathia az az eltérés, amikor a felső állcsont túlzottan előreáll.

 

6. Ajak-, és szájpadhasadékok: előfordulásuk 1-2 ezrelék a teljes népességben. Gyógyításuk összetett folyamat, amelyben szájsebészek, fogorvosok, fül-orr-gégészek és logopédusok vesznek részt elsősorban.

Szerzett eltérések

1. Természetes módon a csecsemő az anyamellről táplálkozik. Ez jótékony hatással van az alsó- és felső állcsont növekedésére. Ennek hiányában az állcsontok nem kapják meg azt az impulzust, ami természetes és normális növekedésükhöz nélkülözhetetlen.

2. A gyermekkori táplálkozás is okozhatja az állcsontok diszharmonikus növekedését. Fontos a megfelelő minőségű és összetételű táplálékbevitel, és fontos az is, hogy a gyermek rágjon, és ne pépes ételeket egyen.

3. Az ujjszopás egyértelműen nyitottharapás kialakulásához vezet (vagyis rés lesz a metszőfogak között a fogazat csukott helyzetében is). A rendellenes nyelés is fogazati eltérésekhez vezet. Utóbbit a gyermek feje alá helyezett túl magas, vagy túl alacsony párna okozza.
A fogzás idején a cumi jó szolgálatot tehet, de fontos betartanunk bizonyos szabályokat. 

4. A gátolt orrlégzés is fogszabályozást igénylő szituációt eredményez az esetek nagy részében.

 5. A bármilyen okból szükséges idő előtt tejfog-eltávolítás a maradó fogazat torlódásához vezet. Ennek magyarázatához képzeljük el, hogy a 7 éves gyermek jobb alsó 5-ös tejfogát a mély fogszuvasodás miatt el kell távolítani. Ebben az esetben a már kifejlődött jobb alsó 6-os fog (a gyermek 6 éves korában bújt elő) és a megmaradt jobb alsó 4-es fog között egy fognyi rés keletkezik. Ebbe a résbe - a fogak természetes előre irányuló elmozdulási hajlamából fakadóan - bedől a maradó 6-os fog, és a gyermek  9 éves kora körül kinőni szándékozó maradó 5-ös fognak már nem marad hely. Ezért, ha a korai tejfog-eltávolítás elkerülhetetlen, nagyon fontos, hogy a gyermek helyfenntartó készüléket kapjon a például a hiányzó tej 5-ös foga helyére. Egy helyfenntartó készüléket itt tekinthet meg.

6. Gyermekkori fogsérüléssel járó balesetek is előidézhetik a fogazati eltérést.

7. Szerencsére ritka, hogy a gyermek valamely általános betegsége vagy embrionális ártalma következtében keletkezzen fogszabályozási kezelést igénylő fogazati anomália.

Elérhetőségek

logo sanoralbudapestSanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Budapest, VII. kerület Erzsébet körút 58. (II. emelet)
(061) 3210577  0620 259 6363
 

logo sanoralerd
Sanoral  fogászat és szájsebészet Érd
 
2030 Érd Angyalka utca 1/a.
+3620 971 1655
 
 

Sanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika - esztétikai fogászat, szájsebészet, fogszabályozás, gyermekfogászat, implantológia, parodontológia - Sanoral Budapest

Sanoral Fogászat és Szájsebészet - esztétikai fogászat, szájsebészet, fogszabályozás, gyermekfogászat, implantológia, parodontológia - Sanoral Érd

Online bejelentkezés

Megközelítés